RSS

Thursday, June 16, 2011

Ayam Goreng Kunyit Emak Hanis Zalikha


Kadang-kadang saya suka jalan-jalan ke blog masak memasak untuk menjamu mata. Lagi syok kalau terjumpa resepi-resepi yang teramat senang tapi nampak menarik dan sedap. Semalam, jalan-jalan ke blog emak kepada si cantik manis Hanis Zalikha. Terjumpa resepi ayam goreng kunyit.

(Eh, kenapa macam bunyi pantun empat kerat je ayat-ayat di atas tu?)

Kadang-kadang saya suka jalan-jalan ke blog masak memasak untuk menjamu mata,
Lagi syok kalau terjumpa resepi-resepi yang teramat senang tapi nampak menarik dan sedap,
Semalam, jalan-jalan ke blog emak kepada si cantik manis Hanis Zalikha,
Terjumpa resepi ayam goreng kunyit.

(Susunan macam ni lagi nampak macam pantun, kan?)

Ok, back to the recipe thingy.

Mungkin ada sesetengah orang akan terdetik dan berkata “Ish, ayam goreng kunyit pun nak kena refer resepi ke? Gaul je dengan kunyit dan garam sudah…” Jangan tak tau, sejak dah berkawan baik dengan Makcik Google, kalau boleh nak tanak nasi pun nak cari resepi! (ok, yang ni tipu).

Kenapa tertarik dengan resepi dari Emak Hanis Zalikha ni? Sebab…dia tambah sos ikan dalam perapan ayam, which I never done it before.

Ayam Goreng Kunyit. Nampak sedapkan?

So, here is the recipe. Credit to Nani Rostam, emak Hanis Zalikha (berapa kali nak sebut daaa..)

Resepi Ayam Goreng Kunyit

200 gm isi ayam dipotong kecil-kecil

5 batang kacang panjang dipotong seinci seinci
1 biji bawang besar holland
3 ulas bawang putih
5 biji cili padi
1 batang serai
1 sudu teh kunyit
1 sudu makan sos ikan
1 sudu teh gula
1 sudu makan cuka
garam dan perasa secukup rasa.

Cara-caranya :- Gaul isi ayam dengan kunyit, gula dan sos ikan. Perap sekejap dan goreng dalam minyak sehingga agak kekuningan. Ketepikan. Tumiskan bawang besar yang telah dihiris, cili padi, serai dan bawang putih yang telah diketuk. Masukkan semula ayam dan kacang panjang. Bubuh garam, perasa dan cuka. Angkat dan hidang.

Oh, cuma satu bahan je yang saya tambah dan tiada dalam resepi. Daun limau purut. Hehehe..Itu jer...

Selamat mencuba!

 

0 comments: